För äldreomsorgen

Biblioteken i Lerum samarbetar med äldreomsorgen genom:

  • Att erbjuda minneslådor
  • Utbilda och fortbilda läsombud
  • Bjuda in till studiebesök med boksamtal för boende med personal

Minneslådor och samtalsämnen

För dig som arbetar inom äldreomsorgen finns våra trevliga TEMA - minneslådor som kan användas som inspiration i ett samtal. De finns till utlån på Lerums bibliotek för personal inom äldreomsorgen eller för att användas i utbildningssyfte på omvårdnadsprogrammet. Minneslådorna kan reserveras och skickas med internposten inom kommunen eller hämtas av låntagaren själv. Lånetiden för minneslådorna är 3 veckor.

En röst om minneslådor

"En man på ett äldreboende hade inte talat alls sedan en tid tillbaka. Personalen dukade upp innehållet i Militärlådan. Den gamle mannen blir överväldigad av sinnesrörelse och minnen från sin egen beredskapstid och orden forsade."

 

Minneslådan I vårat kök

Läsombud

När läsförmågan blivit begränsad eller helt uteblivit är det skönt att få höra någon läsa en älskad klassiker, dagstidningen eller en nyutkommen populär författare. Att vara högläsare skänker guldkant för många gamla på äldreboendet. En högläsare arbetar som frivilligkraft inom äldreomsorgen och kallas för läsombud.

Kurs i högläsning

Det finns en kostnadsfri kurs för dig som är intresserad av att bli läsombud. Utbildningen ger tips och ideér angående högläsning. Du får möta erfarna högläsare som delar med sig av sina erfarenheter. Du får information om lämplig litteratur. Du får också inblickar i hur äldrevården fungerar. Kursen bedrivs i cirkelform och äger rum vid fyra tillfällen. Kursen arrangeras av Studieförbundet vuxenskolan, äldreomsorgen samt biblioteket. Har du frågor om kursen kan du vända dig till Lerums bibliotek.

Ladda ner vår folder om högläsare:
Högläsare, folder

 

Om högläsning av Tomas Bolme (54 min)

Minneslådor (klicka på titeln för att se innehåll)

405100
E-film:Den okända flickan:2016
Jenny, en ung läkare, har precis stängt sin mottagning när det ringer på dörren.Hon öppnar inte och morgonen därpå får hon höra att en ung flicka har hittats död i närheten. Flickans identitet är okänd. Jenny fylls av skuldkänslor eftersom hon inte öppnade dörren. Hon kan inte släppa fallet och bestämmer sig för att ta reda på vem flickan var och vad det är som egentligen har hänt..? [ForlagEtt]
Loading...
Mina sidor

Läsa på olika sätt

På biblioteket kan vi hjälpa till att underlätta din läsning. Du kanske ser dåligt, har svårt att hålla i en bok eller har dyslexi. Det finns olika sätt att läsa på. Det finns böcker att lyssna på, böcker med större text, lättlästa böcker med mera.

Klicka på rubriken för att läsa mer.

Språk Språk

Floda bibliotek

Måndag: 11-19
Tisdag: 11-19
Onsdag: 10-15
Torsdag: 11-19

 

Meröppet i Floda:

Tisdag: 7-11 och 19-21
Onsdag: 15-21
Torsdag: 7-11 och 19-21
Fredag - Söndag: 7-21

Se avvikande öppettider.


Gråbo bibliotek

Måndag: 11 - 19
Tisdag: 11 - 19
Onsdag: 10 - 15
Torsdag: 11 - 19
Fredag: 10 - 15

 

Meröppet i Gråbo

Måndag: 7-11 och 19-21
Tisdag:   7-11 och 19-21
Onsdag: 15-21
Torsdag: 7-11 och 19-21
Fredag: 7-10 och 15-21
Lördag - Söndag: 7-21 

Se avvikande öppettider.


Lerums bibliotek

Måndag: 9-19
Tisdag: 9-19
Onsdag: 9-19
Torsdag: 9-19
Fredag: 9-17
Lördag: 11-15

Se avvikande öppettider. 


Sjöviks Bibliotek

Tisdag: 16-19

 

Meröppet i Sjövik:

Onsdag - söndag 6 - 21

Se avvikande öppettider.


Tollereds bibliotek

Måndag: 16-19

Se avvikande öppettider.