Lånevillkor och information

Låneregler och information

Bibliotekskort

För att få ett bibliotekskort måste du först läsa och godkänna bibliotekets låneregler. I lånereglerna finns också information om hur vi behandlar dina personuppgifter. Du kan läsa mer om personuppgifter till höger på den här sidan. Du hittar lånereglerna här. 

 

Lånetid

Du får låna böcker, ljudböcker, filmer och tv-spel i 4 veckor. Tidskrifter och vissa nya böcker (korttidslån) får du låna i 14 dagar.

Det du lånat kan du låna om fyra gånger om ingen annan står i kö och vill låna efter dig.

Referenslitteratur som till exempel uppslagsverk och lexikon, får du inte låna hem. Dem får du läsa på biblioteket.

 

Lånetid e-böcker/e-ljudböcker

Antalet e-böcker som du kan låna under en månad är 12 stycken. Antalet e-böcker du kan låna samtidigt är 2 stycken. Lånetiden är 28 dagar.

En e-bok eller e-ljudbok får du låna i 28 dagar. Du får låna 12 e-böcker under en månad. En e-bok behöver du inte lämna tillbaka. När lånetiden gått ut så slutar filen att fungera. Vill du låna boken igen får du låna hem ett nytt exemplar av boken. Du kan läsa mer om vilka appar och program du kan använda och hur du kommer igång för att låna e-böcker och e-ljudböcker under rubriken E-biblioteket i listen längst upp på sidan.

 

Låna om

Om ingen står i kö för att låna kan du låna om dina lån fyra gånger. Du kan välja att få en förvarning via e-post eller sms innan dina lån går ut. Genom att logga in på Mina sidor kan du själv sköta dina omlån där.

 

Låna om e-böcker

Du kan inte låna om en e-bok. Vill du låna boken igen får du ladda ner ett nytt exemplar av boken.

 

Kostar det att låna?

Nej, det är gratis att låna på biblioteket! Om du inte lämnar tillbaka dina lån i tid skickar vi en påminnelse.

När det har gått flera veckor och du inte har lämnat tillbaka dina lån får du en räkning. Summan på räkningen beror på hur mycket det kostar biblioteket att köpa en ny bok.

Om du har tappat bort det du lånade måste du betala räkningen, men inte om du lämnar tillbaka.

Om du har obetalda avgifter på 98 kr eller mer kan du inte låna eller låna om förrän du har betalat.

 

Om du tappar bort eller förstör en bok

Om du råkar tappa bort eller förstöra en bok eller något annat som du lånat måste du betala för det. Hittar du boken senare så kan vi inte ge dig pengarna tillbaka. 

Beloppet du behöver betala för en förstörd eller borttappad bok beror på hur mycket det kostar biblioteket att köpa en ny.

 

Så här beställer du böcker, gör inköpsförslag eller fjärrlån

Om boken du söker är utlånad eller finns på ett annat av våra bibliotek kan du beställa den till ditt bibliotek. Det är gratis och du får ett meddelande när du kan hämta boken. Om boken du söker inte finns inom Lerums bibliotek kan vi låna in den från en annan kommun. Det kallas fjärrlån. Det är biblioteket som avgör om vi köper in boken eller gör ett fjärrlån. Vi har särskilda regler för fjärrlån.

 

Om du har tappat ditt bibliotekskort

Hör av dig till biblioteket och spärra ditt kort så att ingen annan kan använda det.  Ett nytt kort kostar 20 kronor om du är äldre än 18 år.

 

Behandling av dina personuppgifter - NYTT från 25 maj 2018

Inom Lerums biblioteks verksamhet använder vi dina personuppgifter. Personuppgifter är sådant som namn, personnummer, adress, telefonnummer och annat som är kopplat till dig som person. Behandlingen bestäms av en lag som heter dataskyddsförordningen (GDPR), som gäller i hela EU. När du skaffar bibliotekskort har du ett låneavtal med Lerums bibliotek. Biblioteket behöver använda dina personuppgifter så att du ska kunna låna och göra andra ärenden på biblioteket.

Lerums bibliotek måste behandla dina personuppgifter enligt dataskyddsförordningens regler. Biblioteket kommer inte att använda dina uppgifter till mer än vad som krävs för att du ska kunna låna böcker, boka dator, ladda ner e-böcker och boka rum.

Lån är sekretessbelagda, enligt lagen. Det betyder att vi som jobbar på biblioteket aldrig berättar för någon vad du har lånat. När du lämnar tillbaka dina lån försvinner alla uppgifter om dina lån från vårt system.

När du får ditt bibliotekskort registrerar biblioteket ditt namn, adress och oftast personnummer i låneregistret. Uppgifterna behövs för att du ska kunna ha ett bibliotekskort och använda bibliotekets olika tjänster. Du har rätt att få veta vilka uppgifter vi har om dig och att avsluta avtalet.

Du kan läsa mer om personuppifter till höger på den här sidan, under rubriken Behandling av personuppgifter.

 

Mina sidor

På bibliotekets webbplats kan du använda Mina sidor. När du är inloggad på Mina sidor kan du låna om dina böcker och reservera det du vill låna. Du kan också använda vissa av bibliotekets andra e-tjänster. Du loggar in på Mina sidor med ditt bibliotekskortsnummer eller ditt personnummer (10 siffror) och din pinkod. Skydda alltid din pinkod, så att den inte sprids till andra.

 

Mina sidor

Språk