Månadens boktips

Kod:Orestes

Av Maria Engstrand

Bokomslag Kod Orestes

Koder, chiffer, astrolabium, räknestickor, slagrutor, organiter, järnvägar, vetenskap, vidskepelse - dessa är bara några av ämnen som dyker upp i Maria Engstrands spännande och fantasifulla bok Kod: Orestes. Boken handlar om 12-åriga Malin, som bor med sin familj i Lerum och går på Almekärrsskolan. En kall vinterkväll får Malin ett brev av en främmande man. Mannen ger Malin uppdraget att överlämna brevet till RUT-barnet om exakt hundra dagar, och enligt mannen gäller det framtiden och livet. Malin har ingen aning vad ett RUT-barn är för något, men när pojken Orestes flyttar in i grannhuset ungefär 100 dagar senare är Malin helt säker på att det är Orestes som är RUT-barnet. Malin ger Orestes brevet och berättar om den främmande mannen, men till Malins besvikelse är Orestes inte alls intresserad av att veta vad som står i brevet. Malin vet att brevet är skrivet med kod (då hon inte kunde motstå att öppna brevet under de hundra dagarna hon hade väntat), och bestämmer sig för att lösa koden, med eller utan Orestes. Till slut ändrar Orestes sig, och tillsammans löser Malin och Orestes koden… men det är bara början på ett äventyr som leder till fler brev, koder, gåtor och överraskningar!

Tipsat av April

 

Tidigare boktips:

Hjärtat är en knuten hand

Av Ingrid Ovedie Volden

Bokomslag - Hjärtat är en knuten hand

Det här är en fantastisk kärleksberättelse som är väldigt svår att slita sig ifrån och som känns ända in i egna hjärtat. Perspektivet skiftar hela tiden mellan de två huvudpersonerna, eftersom det i vart annat kapitel är Oliver som är berättarjaget och i vartannat är det Aline. Deras känslor skildras på djupet och man har lätt att känna sympati för båda två.

Oliver och Aline går i samma klass (6:an) i en skola i Oslo. Oliver tillhör det populära killgänget, medan Aline är ny i klassen och är jämt för sig själv. Hon är det för att hon har bestämt sig för att vara det. Hon har varit tvungen att flytta hit eftersom hennes pappa har fått jobb under ett år i staden. Under den tiden har Aline och hennes bästa kompis från hemorten, som hon pratar med varje dag, gjort upp regler för hur Aline ska hantera detta år. I korthet innebär det att inte prata med någon om hon inte absolut måste. I början av boken går året mot sitt slut och allt ska snart vara över och hon kan få flytta hem igen.

Olivers föräldrar har nyss skiljt sig och mamman har flyttat till andra sidan Oslo. Pappan är deprimerad och drabbas av en hjärtattack och hamnar på sjukhus. Oliver har alltför mycket att tänka på och han hinner inte med sina skoluppgifter. Bl.a. har de fått en projektuppgift där de ska göra en tvärvetenskaplig presentation av en kroppsdel. Aline har valt hjärtat och råkar av en händelse besöka sjukhuset för att intervjua en hjärtläkare samtidigt som Oliver är där för att hälsa på sin pappa. De träffas där och sakta börjar en kärlekshistoria växa fram mellan dem.

Tipsat av Joachim

  

Warriors: Ut i det vilda

Av Erin Hunter

Bokomslag - Ut i det vilda

Vildkatter som krigar med varandra, låter det knasigt? Det tog ett tag att vänja sig men sen lovar jag att man är fast! Ute i skogen bor vildkatterna. De är uppdelade i fyra klaner som kämpar om jaktmarker och de knappa resurser som finns. Tamkatten Rost har bara hört historier och drömt om de stolta vildkatterna i skogen. Men en dag får han erbjudandet om att gå med i Åsklanen. Valet är svårt. Ska han lämna sitt trygga men tråkiga liv som tamkatt? Och ska han bli accepterad av de andra katterna i klanen trots att han är född hos människorna? Så spännande böcker för dig som gillar fantasy! Ut i det vilda är den första delen i Warriors-serien. 

Tipsat av Nina

 

 Haj-Jenny

Av Lisa Lundmark

Omslagsbild Haj-Jenny

Jenny vill helst slippa räcka upp handen och svara i klassrummet, även om hon ofta kan svaren när läraren frågar. Allra helst skulle hon bara sitta vid den stora bokhyllan, och läsa mer i böckerna om havet. Mest tycker hon om att läsa om hajar. När hon pratar ropar de andra att hon måste prata högre, att hon är för tyst. Också läraren säger att hon borde prata högre, ta mer plats, vara med de andra barnen mer. Han ska prata med hennes mamma om det på utvecklingssamtalet, något som Jenny inte alls ser fram emot.

En dag när hon är ute och cyklar efter skolan råkar hon hitta bakdörren till Havets hus, och går in. Där inne finns jättestora akvarier, och i ett av dem simmar en haj. Jenny står där och tittar på hajen, och tycker att hon hör den viska för sig själv. Precis som hon själv pratar hajen förstås väldigt tyst, men Jenny vet hur man lyssnar noga.  

Jättefint om att få vara sig själv och om att också en tyst och tillbakadragen person kan dölja hemliga superkrafter och styrkor!

Tipsat av Elin

 

Boet

av Kenneth Oppel 

Boet

Steve är en pojke som oroar sig för mycket. Han oroar sig för det stora getingboet som hänger i trädet utanför sovrumsfönstret, då han är allergisk. Men det som oroar Steve mest är sin nyfödda lillebror, som är allvarligt sjuk. Det är inte säkert att hans lillebror ens kommer att överleva. Steve vill bara att hans lillebror ska bli bättre. En natt dyker några “änglar” upp i Steves drömmar, och änglarna säger att de kan hjälpa Steves lillebror. Steve behöver bara säga “ja”, men vad exakt det är han säger ja till berättar inte änglarna. Änglarna fortsätter dyker upp i Stevers drömmar, och så småningom inser Steve att de inte alls är änglar utan getingar. Drömmarna blir mer och mer som mardrömmar, och det börjar bli oklart om det som händer bara är en dröm eller om det är på riktigt... 

Boet är en av de mest spännande böckerna jag har läst på länge. Flera gånger fick jag rysningar i hela kroppen. Oppels sätt att skriva gjorde att jag ibland kände mig att jag själv befann mig i boken och upplevde det som Steve upplevde. En oförglömlig bok som tar upp ett allvarligt ämne - rädslan för att förlora någon man älskar.

 

Tipsat av April

 

Den förskräckliga historier om Lilla Hon

Av Lena Ollmark och Per Gustavsson

  Bokomslag 

Lilla Hon är en ganska ensam liten flicka som tycker om sin skola och sin magister. Mest av allt vill hon vara med de andra barnen och leka på rasten, helst i kuddrummet. Men hon får aldrig vara med. Det bästa de andra barnen vet är att skrämma Lilla Hon, så hon blir rädd. Och rädd blir hon. Hon blir jätterädd, ofta så rädd att hon börjar gråta. Då skrattar de andra barnen. De berättar den ena rysliga historien efter den andra om spöken som finns på skolan. Det är t.ex. den elaka gamla läraren på vinden, matfarbrorn, slöjdflickan och bibliotekspojken.  Alla har de, på ett eller annat sätt, dött på skolan för länge sen och nu fortsätter de att spöka där. En dag säger de andra barnen till Lilla Hon att hon kan få vara med och leka i kuddrummet. Lilla Hon blir överlycklig. Men det finns ett villkor – att hon går upp alldeles ensam på vinden. Det vill Lilla Hon förstås inte, men hon vill så väldigt gärna vara med de andra i kuddrummet så hon gör det ändå. Men precis då hon kommit in i vindslokalen så stängs dörren bakom henne. Hon blir inlåst och kvarglömd över natten. Är du nu hon ska få veta om alla spökhistorier om skolan är sanna? Det här är en ganska läskig, blodig och spännande bok, men också tankeväckande. Finns spökena på riktigt? Och om de finns – är de verkligen så fasansfulla som historierna gör gällande? Och vilka är egentligen elaka?

Tipsat av Joachim

 

Cirkus Mirandus

av Cassie Beasley

bokomslag cirkus mirandus

Hemma hos pojken Micha är ingenting sig likt längre. Michas farfar har blivit svårt sjuk och nu har faster Gertrudis flyttat in för att hjälpa till. Det är bara det att Gertrudis är den elakaste Micha någonsin träffat. Micha får inte gå in till farfar och "förpesta" hans tillvaro säger Gertrudis. Om bara farfar kunde bli frisk så att allt kan bli som förr!

Ett litet hopp tänds när Micha äntligen får träffa farfar Ephraim igen. Farfar berättar om den underbara magiska cirkusen Mirandus som reser runt i världen för att trösta ledsna barn. När Ephraim själv var liten pojke besökte han cirkusen och blev vän med en väldigt speciell cirkusartist, Ljusmästaren. Ljusmästaren lovade Ephraim att han skulle få önska sig ett mirakel. Farfar använde aldrig sin önskan då, men nu skulle han vilja önska något!

Så börjar Michas jakt efter cirkus Mirandus och ljusmästaren för att Farfar ska hinna få sin önskan innan det är för sent... Boken är perfekt för dig som fortfarande vill tro att det finns godhet och magi här i världen! Väldigt spännande och sorgligt på samma gång.

Tipsat av Nina

 

Percy Jackson - född till hjälte 

av Rick Riordan

Percy Jackson - Född till hjälte är den första delen i serien Percy Jackson - Boken handlar om en kille som heter Percy, 12 år med dyslexi och adhd.
Percy har aldrig fått träffa sin pappa. Helt plötsligt måste han lämna allt bakom sig för att han blir jagad. Percys latin-lärare vet var han kan gömma sig men då måste hans kompis Groover hjälpa till.
De kommer till ett läger, där de andra medlemmarna är lika mystiska som Percy själv. Den här boken är perfekt för dig som gillar fantasy och mytologi.

Tipsat av Alwin 2k17 Prao

 

En falig önskan

av Beth Bracken och Kay Fraser

En farlig önskan

En farlig önskan är den första delen i den lättlästa fantasyserien Svarta skogens hemlighet. Det sägs att Svarta skogen är farlig, och att man aldrig får uttala en önskan i skogen. Lucy och Soli har känt varandra och bott bredvid Svarta skogen hela livet. De lekte i skogen när de var små och går genom skogen varje dag på väg till skolan. Lucy och Soli är bästa vänner, trots att de är motsatser till varandra. Lucy är modig och populär; Soli är tyst och blyg. En dag sviker Lucy Soli, och Soli gör det man inte ska göra - hon önskar sig något i skogen. Vad händer sedan är början på en mardröm.. 

Tipsat av April 

 

Bennys hemliga rapporter

av Per Lange, Johan Bergström och Henrik AhnborgEn perfekt bok för dig som gillar roliga böcker!
Benny och hans kompisar har ett hemligt ställe som de kallar frihetszonen.Där kan de sova över, spela tv-spel och dricka läsk till sent om nätterna utan att föräldrarna tjatar på dem. Sommarlovet är nästan helt perfekt tills de får veta att Valentinas familj måste flytta till mormor i Bosnien om de inte får ihop pengar för att laga sitt hus.
Benny och gänget bestämmer sig för att hjälpa till med insamlingen. Men hur får man ihop en halv miljon på en sommar?

De testar alla möjliga idéer. Vad sägs om mormorsuthyrning, kombinerat hunddagis och pizza leverans, eller modevisning med pensionärer!? Frågan är bara om de ska hinna i tid? Och ska Benny våga berätta för Valentina att han kanske är kär, eller i alla fall tänker på henne hela tiden?

Tipsat av Nina
 

 

Noel och den magiska önskelistan

av Janina Kastevik

Noel och den magiska önskelistan

 

Noel känner sig helt ensam. Hans mamma har åkt till Afrika för att jobba, och han och hans pappar har flyttat till en ny lägenhet. Han har inga vänner, och han passar inte in i sin nya skola. Allt känns bara jobbigt… tills dagen han hittar en papperslapp på bussen. På lappen står det Noel: önskelista. Det måste vara meningen att han ska skriva sina önskningar på listan. Han skriver ”en vän”, och plötsligt ringer det på dörren. Det är en tjej, Silke, som vill använda toaletten, och hon och Noel blir vänner. Äntligen verkar det som att allt börjar bli bättre! Noel fortsätter skriva önskningar på listan, men det blir inte precis som hade tänkt..  

Tipsat av April  

 

Nina och snöleoparden

av Emi Gunér

 Nina och snöleoparden

Nina är fem och ett halvt år och avundsjuk på sin storasyster som sitter och skriver önskelista till sin födelsedag. Ninas väldigt snälla pappa, som också fyller år snart, lovar då att byta födelsedag med henne och på fem och ett halvårskalaset får Nina en mjuk och gosig snöleopard. Snöleoparder är det allra bästa djuret tycker Nina för de har bättre syn och hörsel än någon människa på jorden och tänder vassa som knivar.

Det här är en väldigt fin vardagsberättelse som spänner sig över ett år i Ninas liv. Vi får följa med på simskola, bråk med bästisen Nour, nyårsfirande hos släkten och en tur till lasarettet. Med fina mjuka bilder blir det en perfekt högläsningsbok för barn som börja önska lite mer text till kvällsläsningen.

Tipsat av Johanna

 

 

Mina sidor

Språk