Biblioteken i Lerum - underlätta läsning

Sök i barnkatalogen

Äppelhyllan

Böcker är bra för alla barn och alla barn har rätt att få uppleva glädjen i att läsa. Men alla böcker passar inte för alla barn. På Äppelhyllan har vi samlat böcker som läses på en mängd olika sätt. Böcker för och om barn med någon sorts funktionsnedsättning.
 

I Äppelhyllan på Lerums bibliotek finns bland annat det här:
 

• TAKK som betyder Tecken som alternativ och kompletterande kommunikation. Det finns både böcker med tecken som stöd till texten och DVD-inspelningar av böcker där uppläsningen kompletteras med tecken.
• Punktskriftsböcker

• Teckenspråksinlästa böcker på CD-ROM eller DVD, antingen som enbart skiva eller en kombination av tryckt bok och skiva

• Talböcker i DAISY-format

• Talböcker och CD-/mp3-böcker i kombination med tryckt bok

• Bilderböcker med memoryspel och andra typer av kombinerade böcker

• Taktila och interaktiva bilderböcker med exempelvis flikar att lyfta på eller känsloupplevelser som förstärker läsningen
I Äppelhyllan finns också något som kallas Språkpuffen och där hittar du olika sorters lättlästa böcker som kan användas för språkträning. Exempelvis ord- och sifferförståelse, motsatsord, färger och liknande.

 

Legimus - egen nedladdning

Legimus är en mobil-app för dig som har svårt att läsa vanliga böcker.

Du kanske ser dåligt, har svårt att hålla i en bok eller har något annat läshinder. Med Legimus kan du ladda ner talböcker direkt till en smartphone eller surfplatta.

För att få tillgång till Legimus behöver du ett eget konto. Boka en tid på biblioteket så får du hjälp med kontot, första nedladdningen och information om de regler som gäller. Mötet tar mellan 30 minuter och upp till en timma.

Om du är under 18 år behöver din målsman vara med vid besöket.

TAKK

112906
Av: Gomér, Ann
44044
Av: Rehn, Annika
78455
Av: Bergström, Gunilla

Teckenspråk

56009
Av: Nilsson, Ulf

Bok med talbok eller CD/MP3

111404
Av: Björn, Maria
Mina sidor

Språk