Vanliga frågor och svar

E-böcker: Vanliga frågor & svar

Vad är en e-bok?

En e-bok är en helt vanlig bok, men i digitalt format så att du kan läsa på den i din dator eller på din surfplatta/Smartphone.

 

Hur kommer jag åt de e-böcker jag har lånat?

Du kan alltid se vilka e-böcker som du har lånat, hur lång lånetid du har kvar, och fortsätta läsa via "Mina sidor" eller via den app du använder för läsning (se nedan).

 

Hur lång är lånetiden för e-böcker?

Lånetiden är 28 dagar från dagen då du lånar boken.

 

Varför får jag bara låna ett visst antal böcker?

Lerums bibliotek har satt en begränsning på 2 e-bokslån per vecka och låntagare eftersom vår budget inte räcker till ett obegränsat antal e-medier.

 

Vilka e-böcker finns?

Vi erbjuder både skön- och facklitteratur i olika genrer, samt barn- och ungdomsböcker från de flesta svenska förlag. Det är förlagen som bestämmer vilka böcker som ska ges ut som e-böcker och när de ska släppas. I vårt bestånd finns inte alla e-böcker som finns utgivna, utan bara de som passar in på de krav vi ställer. Du kan se, och söka, vilka e-böcker vi har här.

 

Hur lämnar jag tillbaka en e-bok?

Du behöver inte (och kan inte) lämna tillbaka en e-bok. När lånetiden (28 dagar) går ut slutar den automatiskt att fungera.

 

Kan jag låna om en e-bok?

Du kan inte låna om en e-bok, men du kan låna samma bok en gång till när lånetiden (28 dagar) har gått ut.

 

Vilket program/vilken app behöver jag installera?

När du läser i dator installerar du ett program som heter Adobe Digital Editions. För att läsa på surfplatta eller i Smartphone tar du hem antingen appen Blue Fire Reader eller Aldiko. Du kan läsa mer om program och appar som passar just din enhet i menyn till höger.

 

Vad är det för skillnad på Ladda ner (EPUB), Läs strömmande och PDF?

E-böcker finns i olika format. EPUB är ett format som anpassar texten efter den skärm du läser på. Det går även att välja storlek på texten. Välj Ladda ner (EPUB) om du vill ladda ner e-boken och kunna läsa den även när du inte är uppkopplad mot internet.

Läs strömmande visar boken direkt i webbläsaren och kräver inga speciella program eller förberedelser men du måste vara uppkopplad medan du läser.

I en PDF är texten fast och går inte att förstora. Det kan vara svårt att läsa en PDF på en liten skärm.

 

Varför ser jag ingen nedladdningslänk?

Du måste vara inloggad på bibliotekets webbplats (med lånekortsnummer/personnummer + pinkod) för att kunna låna e-boken och för att kunna se länken. 

Mina sidor

Språk