Vanliga frågor och svar

E-böcker: Vanliga frågor & svar

Vad är en e-bok?

En e-bok är en helt vanlig bok, men i digitalt format så att du kan läsa på den i din dator eller på din surfplatta/smarttelefon.

 

Hur kommer jag åt de e-böcker jag har lånat?

Våra e-böcker lånar du antingen i appen Libby eller från webbplatsen lerum.overdrive.com. Där kan du alltid se vilka e-böcker som du har lånat, hur lång lånetid du har kvar, och fortsätta läsa.

 

Hur lång är lånetiden för e-böcker?

Lånetiden är 28 dagar från dagen då du lånar boken.

 

Varför får jag bara låna ett visst antal böcker?

Lerums bibliotek har satt en begränsning på 2 e-bokslån per vecka och låntagare eftersom vår budget inte räcker till ett obegränsat antal e-medier.

Från den 1/1 2021 ändras lånereglerna för e-böcker till 12 stycken e-böcker / e-ljudböcker per månad. Vi ändrar samtidigt till att du kan ha max 2 stycken samtidiga lån.

 

Vilka e-böcker finns?

Vi erbjuder både skön- och facklitteratur i olika genrer, samt barn- och ungdomsböcker från de flesta svenska förlag. Det är förlagen som bestämmer vilka böcker som ska ges ut som e-böcker och när de ska släppas. I vårt bestånd finns inte alla e-böcker som finns utgivna, utan bara de som passar in på de krav vi ställer. Du kan se, och söka, vilka e-böcker vi har på webbplatsen lerum.overdrive.com eller i appen Libby.

 

Hur lämnar jag tillbaka en e-bok?

Du behöver inte lämna tillbaka en e-bok. När lånetiden (28 dagar) går ut slutar den automatiskt att fungera. Om du vill lämna tillbaka en bok tidigare för att kunna låna en ny gör du så här: 

I appen Libby gör du det under Bokhylla - Titel - Hantera lån - Återlämna i förväg.

På webbplatsen lerum.overdrive.com går du till Lån och väljer knappen Återlämna för den bok det gäller.

 

Kan jag låna om en e-bok?

Du kan inte låna om en e-bok, men du kan låna samma bok en gång till när lånetiden (28 dagar) har gått ut.

 

Kan jag reservera en e-bok?

I appen Libby och på webbplatsen lerum.overdrive.com kan du reservera titlar om du har uppnått max antal lån. 

 

Vilket program/vilken app behöver jag installera?

För att läsa på surfplatta eller i telefon rekommenderar vi appen Libby.

Du kan välja att antingen Ladda ner EPUB-ebok eller Läs nu i webbläsare för e-böcker och Ladda ner MP3-ljudbok eller Lyssna nu i webbläsare. Om du väljer att läsa eller lyssna i webbläsare behöver du inte installera något program men du behöver vara uppkopplad när du läser eller lyssnar.

För att ladda ner en e-bok och läsa den i en dator eller om du vill föra över e-boken till en läsplatta (till exempel läsplattor som Letto eller Kobo) behöver du installera ett program som heter Adobe Digital Editions.

Du kan läsa mer om program och appar som passar just din enhet i menyn till höger under E-böcker och e-ljudböcker.

 

Vad är det för skillnad på Ladda ner EPUB-ebok och Läs nu i webbläsare?

E-böcker finns i olika format. EPUB är ett format som anpassar texten efter den skärm du läser på. Det går även att välja storlek på texten. Välj Ladda ner EPUB-e-bok om du vill ladda ner e-boken och kunna läsa den även när du inte är uppkopplad mot internet.

Det förekommer att e-böcker finns i formatet PDF i vårat utbud men det hör inte till det vanliga. PDF innebär att är texten fast och går inte att förstora. Det kan vara svårt att läsa en PDF på en liten skärm.

Läs nu i webbläsare visar boken direkt i webbläsaren och kräver inga speciella program eller förberedelser men du måste vara uppkopplad medan du läser.

Andra ställen att hitta e-böcker:

Världens bibliotek https://varldensbibliotek.se (text- och ljud-eböcker på albanska, arabiska, assyriska, syrianska, bosniska, kroatiska, serbiska, kurdiska, persiska, dari, polska, somaliska, thailändska, tigrinja/tigrinska, turkiska).

Appen Bläddra (sök i App Store eller Google Play på din telefon eller platta/padda). Här finns e-böcker på minoritetsspråken, än så länge endast romani chib och samiska.

Projekt Runeberg http://runeberg.org Digitaliserad äldre text, svensk och skandinavisk

Projekt Gutenberg http://gutenberg.org Digitaliserad äldre text på över 60 språk

 

Mina sidor

Språk